Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ένα Ηλιακό ρολόι.



Γεια σας παιδιά!
Απίστευτες οι μοναδικές σκιές σας! Έτσι και οι αρχαίοι παρατηρούσαν, τη φύση ,τον ήλιο έβλεπαν ότι η σκιά δεν ήταν ίδια κάθε ώρα της ημέρας.Αλλιώς ήταν το πρωί, αλλιώς το μεσημέρι, αλλιώς το απόγευμα. Άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγαλύτερη. Κάποιος σκέφτηκε να κάνει ένα κύκλο στο κέντρο να καρφώσει ένα ξύλο, μια ράβδο το γνώμονα όπως το λένε. Η σκιά άλλαζε θέση ανάλογα με τη θέση του ήλιου.Κάπως έτσι έκαναν το πρώτο ηλιακό ρολόι.Αν ψάξουμε στη wikipedia την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη θα δούμε ότι :

Το Ηλιακό ρολόι είναι συσκευή που μετρά το χρόνο με βάση τη θέση της σκιάς που ρίχνει ο ήλιος πάνω σε ένα αντικείμενο. Τα ηλιακά ρολόγια είναι ο αρχαιότερος τύπος ρολογιών. wikipedia
Στην παρακάτω εφαρμογή βλέπουμε την αρχή λειτουργίας του ηλιακού ρολογιού, πως λειτουργεί.


Αρχή λειτουργίας του Ηλιακού ρολογιού


https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gnomon--21juin.gif
Τι λέτε μπορούμε να κάνουμε ένα ηλιακό ρολόι να το παρατηρήσουμε να δούμε πως αλλάζει θέση η σκιά; είναι φανταστικό και εσείς σαν μικροί επιστήμονες είμαι σίγουρη θα το ψάξετε.  Στο διαδίκτυο  βρήκα υπέροχες ιδέες να σας βοηθήσουν. Μπορείτε να πειραματιστείτε στην εξοχή, στον κήπο, στη θάλασσα, στο σπίτι.Το μόνο που χρειάζεται είναι εκεί που θα είναι το ρολόι να έχει ήλιο γιατί όπως γράφανε οι αρχαίοι χωρίς ήλιο δεν δουλεύει.


Πειραματιστείτε με τη μαμά, το μπαμπά, τα αδέρφια , τους φίλους σας βγάλτε μια φωτογραφία και μοιραστείτε τη μαζί μας. Ζωγραφίστε ένα τέτοιο ρολόι , όμως προσοχή μην ξεχάσετε τη ράβδο, τη σκιά  και τον ήλιο. Όταν γυρίσουμε στο σχολείο θα κάνουμε ένα στην αυλή μας!
Ηλιακό ρολόι υπάρχει στην πόλη μας, στα Χανιά!Ένα πραγματικό κόσμημα! Είναι μπροστά στο Ναυτικό Μουσείο!Στο ενετικό λιμάνι. Δεν θα βάλω φωτογραφία ανακαλύψτε το είναι φανταστικό!Παρατηρείστε το. Φωτογραφείστε το. Στείλτε μας να ανεβάσουμε τη φωτογραφία σας.


Υπέροχο πόσο γρήγορα ανταποκριθήκατε! Οι δουλειές σας απλά υπέροχες!


                   Μπράβο Δημητρούλα μου! Μπράβο μαμά! Τέλεια δουλειά! Φανταστικό το ηλιακό ρολόι σας!😀😍😘

Υπέροχη κατασκευή στο χώμα με κοχύλια!



Μπράβο Ισαμπέλ μου ! Μπράβο μανούλα! Υπέροχη δουλειά! Τέλειο το ηλιακό ρολόι!😍😀😘




Μπράβο Φώτη μου! Μπράβο μανούλα! Τέλεια δουλειά! Υπέροχο το ηλιακό σας ρολόι!😀😍😘








Μπράβο Ορέστη μου, μπράβο μανούλα ! Υπέροχη δουλειά είσαι τέλειος! Τι πανέμορφα ηλιακά ρολόγια😀😍😘😘






Μπράβο Ρέα μου, μπράβο μανούλα ! Υπέροχη δουλειά είσαι απίθανη! Είσαι φανταστική!😀😍😘😘






Μπράβο Βικτώρια  μου ! Μπράβο μανούλα! Υπέροχη δουλειά! Τέλειο το ηλιακό ρολόι!😍😀😘






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου