Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κλιματική αλλαγή! Αν οι μεγάλοι την προσπερνούν, οι "μικροί", ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και αντιδρούν!!

Όταν οι ρύποι... γίνονται  "Γ-ρύποι"...





Όταν τα παιδιά, βλέποντας αυτά τα βιντεάκια,  συνδέουν τους ρύπους, ή... μάλλον τους "γ-ρύπους", με την "ασθένεια" της Γης, συμπάσχουν μαζί της, γιατί κι αυτά έχουν περάσει κάποια γριπούλα που τα έχει ταλαιπωρήσει και δεν ήταν ένα ευχάριστο βίωμα, μπορείς να καταλάβεις αμέσως, ότι  τα έχεις ευαισθητοποιήσει πάνω στο καυτό θέμα της υπερθέρμανσης της Γης! Η "σύνδεση" με μια προσωπική εμπειρία, είναι μια από τις ζητούμενες συνδέσεις, που θα τα οδηγήσει συντομότερα στην κατανόηση της έννοιας που θα ακολουθήσει! Και η κλιματική αλλαγή, δεν είναι  ίσως κάτι που μπορούν εύκολα να κατανοήσουν πεντάχρονα παιδιά! Εύκολο ίσως όχι, αλλά όχι και άπιαστο! Γιατί το ζητούμενο είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση, όχι η βαθιά ανάλυση με αυστηρή επιστημονική γλώσσα, όρους ακατανόητους κλπ, κλπ....  Άλλωστε, έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους να ασχοληθούν με επιστημονικές διατριβές. Μπορούν όμως να ενημερωθούν και με την ευαισθησία αλλά και το αλάνθαστο ένστικτο που διαθέτουν ως παιδιά, μαζί με τη φυσική τους κλίση προς φύση, μπορούν να καταλάβουν ότι είναι κάτι πολύ σπουδαίο που αξίζει το ενδιαφέρον τους. Είδαμε λοιπόν,συζητήσαμε και εξηγήσαμε, και τα αποδώσαμε με μοναδικό τρόπο.

Ρύποι που γεμίζουν στη Γη...









προερχόμενοι από αυτοκίνητα, εργοστάσια,αεροπλάνα, σπίτια, την καταναλωτική μας μανία και την κακώς εννοούμενη "άνεση" που αυτά φέρνουν στη ζωή μας!

Είδαμε με ένα απλό πείραμα, τι προβλήματα δημιουργεί η υπερθέρμανση στους πόλους. Το λιώσιμο των πάγων και οι συνέπειες!

Οι φώκιες ξεκουράζονται αμέριμνες στο παγόβουνο...
Αλλά οι πάγοι σιγά-σιγά λιώνουν

 Η στάθμη του νερού της θάλασσας ανεβαίνει και...
... βέβαια οι παραθαλάσσιες πόλεις κινδυνεύουν  να χαθούν!
Τα ζώα δεν έχουν πια που να ξεκουραστούν και μοιραία και αυτά θα εξαφανιστούν...
Το παρατηρήσαμε και κάποιοι το ζωγράφισαν



 "Η τρύπα του όζοντος...", συνέπεια των αυξανόμενων  ρύπων

 Τα ζώα των πάγων

 Η διαδοχική πορεία του πειράματός μας...
Παίξαμε παιχνίδια ρόλων! Γίναμε Γη, Ήλιος, ατμόσφαιρα που προστατεύει τη Γη, ρύποι που καταστρέφουν το Όζον,  "την ασπίδα" της Γης, αλλά και δέντρα πολλά για να τους πολεμήσουμε!!!!

Η Γη με την ατμόσφαιρά της
 Ο Ήλιος που τη ζεσταίνει και η ατμόσφαιρα που την προστατεύει
 Και μετά....νάσου και οι ρύποι...

 που όταν πολλαπλασιάζονται, τρυπάνε την "ασπίδα" της Γης και..
 την "αρρωσταίνουν"βαριά!

Όμως ευτυχώς το πρόβλημα έχει λύση! Και τα παιδιά την ξέρουν!!!Αν θέλετε να τη μάθετε, ρωτήστε τα και θα σας την πουν, γιατί σας θέλουμε  μαζί μας

ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ

Και θα συνεχίσουμε ....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου