Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Πόσο χρόνο χρειάζεται η φύση για να αποσυνθέσει τα σκουπίδια μας........

                                                                                                             Στα πλαίσια του περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης¨Αλλάξτε συμπεριφορές ΑνακυκλωSOSτε ¨, υλοποιούνται στο νηπιαγωγείο μας δράσεις που έχουν στόχο να κατανοήσουν τα νήπια την ανάγκη σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών, την ανάγκη της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της μείωσης των σκουπιδιών.Μια από τις δράσεις είναι η αναζήτηση απάντησης  στο ερώτημα ¨Πόσο χρόνο χρειάζεται η φύση για να αποσυνθέσει τα σκουπίδια μας..." Μετά από συζήτηση αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα για να πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε, είναι κάτι που αγαπάμε πολύ, είμαστε μικροί επιστήμονες που ψάχνουμε απαντήσεις!!! 
Συγκεντρώσαμε κάποια υλικά ενδεικτικά  ένα κουτί από αλουμίνιο, ένα φύλλο εφημερίδας, ένα μπανανόφλουδο, ένα γυάλινο βάζο. Αποφασίσαμε να τα θάψουμε ετοιμάσαμε πινακίδες για να ξέρουμε που είναι το κάθε τι.                              


Καταγράψαμε τα υλικά που θα θάψουμε 


Κάνουμε τις προβλέψεις μας ............








Οι προβλέψεις μας για την αποσύνθεση που περιμένουμε μέχρι τις 31 Μαϊου 



  Επί το έργον..............επιλέξαμε ένα χώρο στο Βοτανικό μας κήπο όπου θα κάναμε το πείραμα μας.
















Όλα έτοιμα .................


Η περιέργεια και η αγωνία μας μεγάλη, οι ερωτήσεις πολλές...... έτσι σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε πληροφορίες και από αλλού μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα. Χρησιμοποιήσαμε μια έρευνα που είχαμε κάνει παλαιότερα στο νηπιαγωγείο με άλλη ομάδα νηπίων αυτά που διαβάσαμε μας άφησαν έκπληκτους... ένα είναι σίγουρο η  α ν α κ ύ κ λ ω σ η είναι η λύση!



Έφτασε η μέρα που περιμέναμε 31 Μαΐου 2016 ,πέρασαν είκοσι μέρες, επιτέλους θα δούμε την αποσύνθεση των σκουπιδιών που θάψαμε. Πήραμε φτυαράκια, τσουγκράνες, το χαρτί μας να σημειώσουμε τα αποτελέσματα και βγήκαμε όλο αγωνία και περιέργεια να δούμε τις αλλαγές στα υλικά.  




Κοίτα κυρία έμεινε λίγο έ λ ι ω σ ε!!!!!!!



τη θάψαμε πάλι..



κοίτα!! κάτι μαύρο είναι εδώ, που είναι η μπανάνα;





Ω το γυάλινο βάζο είναι το ίδιο ,μόνο είναι βρώμικο!



το αλουμίνιο δεν έπαθε κάτι...Είναι ίδιο!!!

Καταγράψαμε τα αποτελέσματα


συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τις προβλέψεις που κάναμε


Αποφασίσαμε τελικά  α ν α κ ύ κ λ ω σ η   τώρα !!!!!! το γυαλί και το αλουμίνιο δεν παθαίνει τίποτα ¨Αλλάξτε συμπεριφορές ΑνακυκλωSOSτε ¨,  

Θάψαμε ξανά τα σκουπίδια μας τον Οκτώβριο θα τα ξεθάψουμε πάλι, τα προνήπια μας θα αναλάβουν να ενημερώσουν τη νέα μας ομάδα, το πείραμα έχει συνέχεια...... 

 Η συνέχεια έρχεται....................  τον Οκτώβριο 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου