- Δηλαδή;
Και έτσι, ξεκίνησε η συζήτηση. Και αρχίσαμε να ψάχνουμε για να λύσουμε το μυστήριο! Και ψάχνοντας, είδαμε το βαρόμετρο και ποιος πιο απλός τρόπος να εξηγήσεις πως λειτουργεί, από ένα απλό πείραμα.
Αρχικά πήραμε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού, το βυθίσαμε σε νερό και το πιέσαμε λίγο... Άρχισε να βγάζει μπουρμπουλήθρες. Γιατί; Ααααα...Έχει μέσα αέρα! Έτσι κάνουμε όταν είμαστε στο νερό.
Στη συνέχεια προτιμήσαμε γυάλινο μπουκάλι (μη λιώσει)!! Το κλείσαμε με ένα μπαλόνι και το βάλαμε σε νερό που έβραζε! Το μπαλόνι άρχισε να φουσκώνει από μόνο του! Και πως φούσκωσε το μπαλόνι; Ο αέρας ζεστάθηκε και προσπάθησε να "φύγει" ανεβαίνοντας προς τα πάνω!!! Αλλά το μπαλόνι δεν τον άφησε να φύγει κι έτσι.... φούσκωσε. Τέλεια μέχρι εδώ...
Ας δούμε όμως τώρα τι θα γίνει αν βυθίσουμε το μπουκάλι σε παγωμένο νερό; Ξεφούσκωσε!! Ο αέρας κρύωσε και γύρισε πίσω! "Κατέβηκε" πάλι πίσω στο μπουκάλι ...
Έχοντας πια κατανοήσει με απλό τρόπο την κίνηση των αερίων μαζών αλλά κάπως και τη λειτουργία αυτού του οργάνου, δοκιμάσαμε να κάνουμε το δικό μας απλό βαρόμετρο, να δούμε αν πράγματι είναι έτσι!! Το καλαμάκι, στερεωμένο στο μπαλόνι που καλύπτει το βάζο, θα είναι ο "δείκτης" που θα ανεβοκατεβαίνει, όταν ο αέρας του βάζου θερμαίνεται ή ψύχεται ανάλογα.
Ανέβασμα; Αναμένουμε ζέστη!!
Το αντίθετο; Χαλάει ο καιρός!!
Το βγάλαμε στην αυλή μας και...αναμένουμε να δούμε, αν οι προβλέψεις μας θα είναι επιτυχείς!
Πάντως καλού- κακού, θα φοράμε τα μπουφαν μας! Άλλωστε Μάρτης είναι ακόμη😂😂
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου